ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

''ΜΑΤ'' ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ!!
 ΣΕ ΟΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ..

ΙΣΩΣ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ..

Ρωσια, Ισραηλ, Γερμανια, Γαλλια κ Η.Π.Α, περιμενουν στην γωνια...



Η διακυβερνητική συνάντηση Τουρκίας-Ελλάδας σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργών, στη δημόσια έκφανσή της θα μπορούσε να λείπει, αφού τα θέματα που θα υπογραφούν είναι σε επίπεδο υπουργού ή και γραμματέα υπουργείου.
Στην ουσία όμως, τα όσα ειπωθούν και δεν θα ανακοινωθούν, αφού δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων, είναι αυτά που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και θα είναι συνέχεια των συζητήσεών τους στο Κατάρ. Αυτή τη φορά όμως, χωρίς την άμεση παρουσία του επιδιαιτητή.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν όμως, δήλωσε πως μεταξύ αυτών που θα συζητηθούν είναι και «θέματα του ΝΑΤΟ», καθώς, όπως είπε «είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα». Αυτός είναι και ο λόγος παρουσίας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.
Επειδή βέβαια τα θέματα του ΝΑΤΟ δεν τα συζητάμε, απλώς μας τα κοινοποιούν κι εμείς τα εγκρίνουμε -για να μη κοροϊδευόμαστε- είναι προφανές ότι θα γίνει λόγος για ΑΟΖ, αλλά και για παραβιάσεις και παραβάσεις (η κάθε χώρα βέβαια αναγνωρίζει παραβατική συμπεριφορά μόνον στην άλλη).
Ως προ το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Α. Σαμαράς επανειλημμένα δηλώνει πως το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αφού η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσφύγει στα διεθνή όργανα. Μα, αυτό είναι και το πλεονέκτημα της Τουρκίας, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν το υπέγραψε. Για να υποστηρίζει -και να κατορθώνει εν τέλει- οι διαφορές μας να λύονται με διμερείς συζητήσεις, μετά και τις πολλές «συστάσεις» του αμερικανικού παράγοντα για συνεκμετάλλευσή της ενέργειας στις μεταξύ μας θάλασσες.
Το έτερο θέμα, η επιστροφή λαθρομεταναστών που μας ήρθαν μέσω Τουρκίας, πάλι δεν πρόκειται να επιλυθεί, αφού οι πολιτικοί μας -το απέδειξαν πολλές φορές- δεν ξέρουν τι υπογράφουν. Διότι ναι μεν, και η Τουρκία αποδέχθηκε τον όρο, ότι οι συλλαμβανόμενοι λαθρομετανάστες επιστρέφονται στη χώρα από την οποία μπήκαν παράνομα, η Τουρκία όμως προβάλλει ένα επιχείρημα που φαίνεται ότι πείθει.
Ότι δηλαδή, οι χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών που μπαίνουν παράνομα στην Τουρκία κι από εκεί στην Ελλάδα, δεν έχουν υπογράψει το Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να υποχρεούνται να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους. Αν η Τουρκία, κατά τη Συμφωνία, δεχθεί πίσω τους εξ Ελλάδος λαθρομετανάστες, θα μείνουν σ’ αυτήν. Σ’ αυτό το επιχείρημα δεν βρήκαμε ακόμη αξιόλογη απάντηση (ισχύει αυτό που είπαμε παραπάνω – να προσέχουμε πριν υπογράψουμε).
Σοβαρό θέμα που θα συζητηθεί στο παρασκήνιο, είναι η απαίτηση της Τουρκίας να εκλέγονται στην Ελλάδα οι ιμάμηδες (πολλές φορές μιλήσαμε γι’ αυτό, ώστε δεν επανερχόμαστε). Ο υπογραφόμενος ελπίζει, πως οι αρμόδιοι του ΥΠΕΞ θα αντιτείνουν αυτό που δημοσιοποίησε προ ημερών η Voria.gr, ότι μόλις διορίστηκε -και δεν εκλέχθηκε- ιμάμης στην Προύσα. Οι Τούρκοι δηλαδή διορίζουν, αλλά θέλουν από μας να εκλέγονται, δηλαδή στην ουσία να διορίζονται οι τουρκόφρονες του προξένου Κομοτηνής.
Ο κ. Ερντογάν, έθεσε επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων, μια ανταλλαγή. Να διορίζουμε τους ιμάμηδες και αυτοί να ανοίξουν τη Σχολή της Χάλκης. Η γνωστή ασιατική κουτοπονηριά, που επιτυγχάνει όμως όταν απευθύνεται σ’ εμάς. Ελπίζουμε δεν θα συμβεί κι αυτή τη φορά το ίδιο, αφενός διότι η υπόθεση της Χάλκης είναι θέμα καθαρά συναισθηματικό, λόγω του ότι δεν υπάρχουν πια ελληνικής καταγωγής μαθητές για να φοιτήσουν, αφετέρου η Τουρκία έχει δεσμευθεί διεθνώς πως θα την αποδώσει στο Πατριαρχείο (το οποίο ανήγγειλε ότι θα στεγάσει εκεί κάποιο ίδρυμα).
Δεν έφτανε όμως μόνον αυτό. Αλλά, δυο μέρες πριν από τη συνάντηση Κορυφής, η Άγκυρα κατήργησε το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου! Ενάντια σε όλες τις διεθνείς συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση με απόφασή της ουσιαστικά κατήργησε το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, προσπαθώντας να επιβάλλει αντίποινα στην Ελλάδα για τον πρόσφατο νόμο που πέρασε για τους ιμάμηδες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Δ. Θράκη.

............

Βεβαια απο την αλλη σιγουριά εμφανίζει η Αθήνα στις κινήσεις της ως προς την ανακήρυξη ΑΟΖ (“μερική” ή “ολική”) και φαίνεται ότι παρά τον προβληματισμό που υπήρξε από την διαρροή των προθέσεων της να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση (η διαρροή αποδίδεται σε κύκλους του ΥΠΕΞ που δεν επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη) δεν αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός.

Για τον λόγο αυτό και δεν απαντά ακόμα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Α.Νταβούτογλου.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κίνησή της και έχει την κάλυψη σίγουρα Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισραήλ και σίγουρα δεν είναι αρνητικές οι ΗΠΑ. Υπάρχει βάθος διεργασιών για το όλο θέμα…

Αυτά ήταν γνωστά από το τέλος της χρονιάς, αλλά είχε γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην διαρρεύσουν.



Τώρα που διέρρευσε η πρόθεση και η Άγκυρα φυσικά αμέσως ανέβασε το θερμόμετρο, δεν αλλάζει τίποτα, εκτός από το ότι κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει συνάντηση του Α.Σαμαρά με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα, πιθανότατα στην Τουρκία, αν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ.

Η Αθήνα θέλει να πολάβει τις εξελίξεις πριν η Τουρκία βγάλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχές που έχει δεσμεύσει και βρίσκονται επί τις υφαλοκρηπίδας.

Το σενάριο που συνδέει τις εξελίξεις στην Συρία με την ανακήρυξη ΑΟΖ είναι υπαρκτό, αφού θα υπάρξει τέτοια συσσώρευση ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή που για την Τουρκία δεν θα είναι εύκολο να κάνει τέτοιες κινήσεις.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ξεκινούν μείζονες αεροναυτικές ασκήσεις από την Ελλάδα στην Α.Μεσόγειο επάνω στις περιοχές που έχει αναγγείλλει έρευνες η Τουρκία.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο η Αθήνα κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνητις θέσεις της με παράρτημα (ΑΝΝΕΧ) που κατέθεσε στον διεθνή οργανισμό, με το οποίος ενσωματώνει ενημερώνει για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στον νόμο 4001/2011, που ορίζει το καθεστώς ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και καθιστά τη διεθνή κοινότητα ενήμερη για τις θέσεις της όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

Στο παράρτημα γίνεται αναφορά στο δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «στην ξηρά, σε λίμνες και υποθαλάσσιες περιοχές επί των οποίων η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε συνάφεια με τις πρόνοιες της Σύμβασης του 1982, των Ηνωμένων Εθνών, για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ακολούθως, γίνεται αναλυτική περιγραφή του πώς νοείται πλέον για την ελληνική πλευρά ο όρος «υποθαλάσσιες περιοχές»:

Πρόκειται για «τον βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί), σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων.

Ελλείψει συμφωνίας καθορισμού με τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι έναντι ή παρακείμενες των ακτών της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία των γραμμών βάσης (ηπειρωτικών και νησιωτικών) από τα οποία μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων».

Η Ρωσία, στηρίζει αναφανδόν,

Η Γαλλία το ίδιο,

η Γερμανία, βλέπει το όλο θέμα ως “ευκαιρία” να αποκτήσει “ενεργειακή ενδοχώρα,

οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

Οι ΕΔ έχουν ένα μικρό παράθυρο ισοροπίας ισχύος για ένα χρόνο περίπου, ακόμα.

Μετά η εισαγωγή νέων όπλων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κάνει αφόρητη την κατάσταση.

“Ή τώρα ή ποτέ” ακούστηκε από έναν ανώτατο αξιωματικό σε σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Άμυνας…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου