ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΝΤΕΟ
 Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΕΡΜΑΝ ΓΚΕΡΙΝΓΚ 


Ο Χέρμαν Βίλχελμ Γκαίρινγκ ( Hermann Wilhelm Göring) (* 12 Ιανουαρίου 1893. † 15 Οκτωβρίου 1946 στη Νυρεμβεργη, αυτοκτόνησε) ήταν από τους γνωστότερους γερμανούς πιλότους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμουεθνικοσοσιαλιστής πολιτικός με μεγάλη επιρροή και καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου. Κατά την διάρκεια της εξουσίας των εθνικοσοσιαλιστών, ο Γκαίρινγκ εξελίχθηκε μετά από τον Αδόλφο Χίτλερ – τουλάχιστον στο μάτι της δημοσιότητας – δεύτερος σημαντικός πολιτικός του κράτους. Επικεφαλής της επανιδρυθείσας γερμανικής αεροπορίας, της Λούφτβαφφε, την οποία κυβερνούσε σχεδόν ως προσωπικό φέουδο, ο Γκαίρινγκ υπήρξε επίσης Υπουργός Εσωτερικών και Πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Πρωσίας, θέσεις από τις οποίες ίδρυσε την Γκεστάπο και τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολιτικούς αντιφρονούντες, υπεύθυνος του τετραετούς πλάνου επανεξοπλισμού από το 1936, και από τους κύριους ιθύνοντες της εκκαθάρισης των SA και των αναίμακτων προσαρτήσεων της Αυστρίας και της Σουδητίας το 1938. Η τερατώδης φιλοχρηματία, η επιδεικτικότητα αλλά και η φιλοδοξία του ήταν γνωστή σε ολόκληρο το Ράιχ.


Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι αποτυχίες της Λούφτβαφφε από το 1941 και ύστερα, καθώς και εσωκομματικές αντιπαλότητες, οδήγησαν στην σταδιακή μείωση της δύναμής του, ιδιαίτερα εις όφελος των SS. Μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και την ήττα της Γερμανίας συνελήφθη απο τους αγγλοαμερικανούς. Κατά την διάρκεια της περιβόητης Δίκη της Νυρεμβέργης έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους δικαστές και τους κατήγορούς του. Αυτοκτόνησε σε φυλακή της Νυρεμβέργης τον Οκτώβριο του 1946, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του, αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.
Το 1946, σαν εθνικοσοσιαλιστής υψηλότατης βαθμίδας, ο Γκαίρινγκ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης για τα εξής:
  • Συνωμοσία για την κατάκτηση της απολύτου εξουσίας στη Γερμανία
  • Εγκλήματα εναντίον της ειρήνης
  • Εγκλήματα πολέμου
  • Εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του ο Γκαίρινγκ κατάφερε, μετά από 20 χρόνια, να ξεπεράσει την εξάρτηση του από την μορφίνη, την οποία είχε αρχίσει να παίρνει στο διάστημα που είχε καταφύγει τραυματισμένος στην Σουηδία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τουΜονάχου. Οι πρωταγωνιστές της Δίκης τον περιέγραψαν στο διάστημα αυτό ως πολύ πιο δραστήριο από ότι ήταν όλα τα χρόνια πριν. Παρά τα επιχειρήματα που προέβαλε στην Δίκη, καταδικάσθηκε σε θάνατο, καθώς βρέθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Στις 15 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή του, ο Χέρμαν Γκαίρινγκ αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας δηλητήριο. Υπάρχουν σήμερα πολλές διαφορετικές θεωρίες για το πώς μπόρεσε να βρεθεί το δηλητήριο στο αυστηρά φρουρημένο κελί του Γκαίρινγκ. Βάσει της πιο γνωστής, ένας αμερικανός αξιωματικός προμήθευσε στον εθνικοσοσιαλιστή ηγέτη το δηλητήριο, για να μην καταντήσει στρατιωτικός που είχε λάβει το μετάλλιο Pour le Merite στην αγχόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου